Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009



ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ (κυριολεκτικά το "διάσταση")




ΠΟΛΥΣ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ τη μονοδιάστατη, από αριστερά μέχρι δεξιά στη σημερινή πολιτική μας. Όλες οι θέσεις κατειλημμένες. Στην τέχνη έχουμε φτάσει στην τέταρτη διάσταση (ίσως και σε πέμπτη). Ο Άινσταιν μίλησε για 11 διαστάσεις! Και στην πολιτική, μόνο μία?

Έτσι, λοιπόν, έλεγα να κάνουμε μία προέκταση, φαινομενικά κωμική, αλλά που ξέρεις? Μπορεί να δώσει καμμιά ιδέα. Να προεκταθούμε, δηλαδή, σε ΒΟΡΡΑ και ΝΟΤΟ.

Ας πάρουμε, για παράδειγμα, το Βορρά. (1) Θα μπορούσε να είναι σαν ομπρέλλα για αριστερά και δεξιά, δηλ. (όπως στην Κίνα που μου περιέγραψε ο φίλος Παντελής) κάποιο κόμμα που θα βρίσκεται σε αυτό τον άξονα να παίρνει στοιχεία π.χ. την κοινωνική θεωρία από την αριστερά και τη διάρθρωση μίας ιδιωτικής εταιρείας από τη δεξιά. Βέβαια, (2) θα μπορούσε να είναι και τελείως καινούρια η θεωρία ενός κόμματος του Βορρά.

Δεν θα μπορέσω να το αναλύσω πολύ καλά, γιατί στερούμαι πολιτικών σπουδών και ιστορίας, ΑΛΛΑ, Η ΙΔΕΑ, πώς σου φαίνεται?

ΑΡΙΣΤΕΡΑ - ΔΕΞΙΑ ----- ΒΟΡΡΑΣ - ΝΟΤΟΣ (εδώ νέα κόμματα, νέες, καινοτόμες θεωρίες!)

Υ.Γ.: Αααα, για δες τι βρήκα ψάχνοντας για εικόνα. Κάνε μια βόλτα εδώ "Πολιτική Πυξίδα" και κάνε κλικ στο "Take the Test" στη λίστα αριστερά. Το αποτέλεσμα είναι σε άξονα xy. http://www.politicalcompass.org/

Indiana

Δεν υπάρχουν σχόλια: